Absint

‘Absinthe has the power of the magicians; it can wipe out or renew the past, and annul or foretell the future.’

Ernest Dowson, 1867-1900

spritfabrikken_absint_ny7_2

Absint er uløseligt knyttet til Paris’ kunstnermiljø i det attende århundrede. Absint er faktisk den franske oversættelse af urtenavnet Malurt, og den potente drik var en favorit hos stilskabende impressionister som Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh og Manet.

spritfabrikken_absint_historisk

Det var spiritus, hvis tvivlsomme omdømme en overgang gjorde drikken forbudt i 1920’erne. Men Absint er nu relanceret i en tæmmet udgave, der dog ikke er mindre spændende, og som går sin sejrsgang verden over. Den første danske Absint fremstilles af Den Ny Spritfabrik.

Absint har sin helt egen magi, og nøglen til dens enestående egenskaber skal søges i de planter, der giver spiritussen sin unikke karakter. Grundlaget er udtræk af Malurt suppleret af Anis, Stjerneanis, Isop og Fennikel. Det er Malurten, der er løbet af med det meste af berømmelsen, da den indeholder det særlige stof Thujon. Mængden af Thujon er dog så snævert lovmæssigt reguleret, at Absint i dag er sundhedsmæssigt fuldt ud sammenligneligt med velkendte urtelikører som Pernod, Chartreuse og Drambuie. Reelt er det de øvrige krydderurter, der giver Absinten hovedparten af sin friske lakridsprægrede karakter, der let leder tanken han på en klassisk fransk Pastis, hvor Absintens aromabillede dog er langt mere komplekst sammensat.

Absint har i særlig grad appelleret til kreative mennesker, hvor ikke blot billedkunstnere, men også forfattere, poeter og musikere har nydt adskillige glas. Absints sammensatte smag giver sagtens stof til eftertanke og meditation, da aromabilledet rummer så mange facetter. Det spiller måske også ind, at nogle af Malurts indholdsstoffer angiveligt er let euforiserende, men der skal dog betragtelige mængder Absint til, før man kommer i nærheden af en psykedelisk effekt. Inden da vil det uden tvivl være alkoholen, der vil bære hovedansvaret for ens skæve mentale tilstand.

Det er ingen hemmelighed, at mange mærker Absint er overordentligt alkoholstærke. Man kan købe varianter, der er på 80 procent alkohol, mens den danske udgave fra Den Ny Spritfabrik holder sig på 65 procent. Absint er da også fremstillet til fortynding, som vi kender det fra Ouzo, Pastis og tilsvarende Anisdrikke.

I Absints tilfælde bliver den færdige drik ofte også sødet, som modvægt mod den bitterhed, der er en vigtig af drikkens personlighed. Absint findes i både klare og i grønne varianter, men fælles for alle er, at drikken opaliserer – altså bliver mælket og uigennemsigtig – ved tilsætning af vand. Den grønne farve stammer fra Isop og Pontisk Malurt, som det færdige destillatet afsluttende koges op med.

Den danske Absint fra Den Ny Spritfabrik tager udgangspunkt i fennikel, og til den første batch blev der brugt intet mindre end 500 kilo fennikelfrø. Hertil kommer bidrag fra Grøn Anis og Stjerneanis samt Malurt, Isop og Pontisk Malurt, der kom fra destilleriets egen have. Udviklingsprocessen har taget to år, og der er satset på at fremstille en drik, hvor den rene urtesmag er genkendelig, og hvor man har en afbalanceret spiritus med stor detaljerigdom. Det er en drik, der fungerer fint i mange cocktails, men sagtens kan nydes på egen hånd, blot Absinten fortyndes med køligt kildevand og tilsættes knust is. Så er det tid til en stille stund – og måske også tid at lade kreativiteten få frit spil og lade tankerne glide venligt tilbage til Paris’ klassiske impressionister. Tak for inspirationen.

spritfabrikken_absint_fennikel

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev

Modtag 10% rabat første gang du køber
og løbende gode tilbud og nyheder