03

dec 2014

1864

1864

Krigen i 1864 præsenteres i dag som storpolitik og som historien om et samfund under forandring. Men de mere jordnære detaljer betød nok mest for krigens hovedaktører – de danske soldater.

De var elendigt udstyret: Bevæbnet med forældede forladegeværer og iklædt uniformer, der ikke kunne modstå den bidende vinterkulde, der ramte landet i det skæbnesvangre år. På ét punkt havde man dog tænkt på soldaternes ve og vel: Der indgik et pænt kvanta aquavit i de magre feltrationer. Men hvad var der egentlig i flaskerne den gang?

Vore dages danske snaps er fremstillet med teknisk avanceret destillation, så den er en ganske anden og langt mere letdrikkelig brændevin end den, der blev sat til livs i 1800-tallet. Hvis en aquavitvandt dansk soldat fra 1864 fik serveret en D Argentum eller en D Aurum, er der ikke tvivl om, at smilet ville have bredt sig. Håbet og motivationen ville sikkert have haft bedre vilkår, selv om det næppe ville have rykket ved det historiske udfald af krigen.

I skyttegravene i 1864 var brændevinen nok mere populær end kaffe, da der var store problemer med at holde varmen, og et par solide snapse har sat gang i blodomløbet i den bitterkolde vinter. Det fremgår af flere gamle soldaterbreve: ” Nu begyndte det at fryse, og vi måtte ud til Dannevirke, at grave løbegrave, og ligeledes måtte vi ise på Slien for at holde åbent vand, og vi led megen kulde og måtte døje meget ondt, men vi fik en god forplejning, og brændevin var der nok af.”

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.