Marineret prosciuttofyldt kylling

Her har Aquavitten D Aurum fået lov at spille en væsentlig rolle i den traditionelt italienske ret. De fine noter fra snapsen spiller flot sammen med smagsbruset fra friske krydderurter, røget prosciutto og tomat.

Du kan vælge at gøre det let eller kompliceret med denne opskrift. I den lette udgave kan du udelade kyllingefileterne og lave en hurtig – men rigtig lækker hverdagspasta med prosciutto og tomatcremesauce. Det smager som ren luksus alligevel.

Hvis ambitionerne rækker til det, skal du unde dig selv at lave den marinerede, prosciuttofyldte kylling også. Hvis du timer det lidt, kræver det ikke så meget endda, men det er perfekt gæstemad, fordi det syner og smager så overdådigt.

6 pers. (eller 4 meget sultne)

Marineret kylling:

  • 4 store kyllingefileter (ca. 900g)
  • 4 skiver prosciutto
  • 1 håndfuld hele, skyllede basilikumblade
  • Salt & peber
  • Hakket oregano (frisk eller tørret)
  • ½ dl. D Aurum
  • 250 g hel Gruyère eller anden god, fast aromatisk komælksost

Tomatcremesauce:

  • 2 fed hvidløg, finthakkede
  • 500 g svampe (fx markchampignon, Karl-Johan)
  • 6 skiver prosciutto
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 dl D Aurum
  • 1 dåse italienske flåede tomater af bedste kvalitet
  • ¼ øko piskefløde
  • Reven skal af ½ øko citron
  • 1 håndfuld hakket, frisk oregano
  • Salt & peber

Gremolata:

  • 1 stort bundt bredbladet persille
  • Reven skal af 1 øko citron
  • 2 fed hvidløg
  • (Hakkes sammen og bruges som drys. Gremolata er fantastisk topping på det allermeste)

  • 600g rigtig god papardelle

Fremgangsmåde

Det er en god idé at starte med kyllingefileterne allerede dagen før. Jo længere de får lov at marinere, des bedre. Og så har du mindre at lave dagen efter, når resten af retten skal kombineres.

Kyllingefileterne:

  1. Flæk kyllingefileterne på tværs som du ville med et rundstykke, men endelig ikke hele vejen igennem. De skal hænge lidt sammen i siden.

  2. Bred fileterne ud og bank dem varsomt helt flade med en kødhammer. Pas på ikke at slå huller i kødet. Krydr med salt og peber.

  3. Skær 4 stykker Gruyère i firkantede stave; ca. samme størrelse som pommes frites.

  4. Vikl en skive prosciutto om hvert stykke Gruyère.

  5. Læg Gruyère/prosciutto på kyllingefileten, drys med lidt friske basilikumblade, og rul fileten sammen til en lille roulade, der lukkes omhyggeligt med kødnåle eller tandstikkere.

  6. Læg de små fileter i en frysepose, tilsæt D Aurum og hakket oregano. Vend det hele rundt, luk posen og marinér natten over i køleskab – eller mindst et par timer.

Tomatcremesauce:

  1. Hak hvidløg, rens svampene varsomt og riv de største af dem i mundrette bidder.

  2. Skær prosciutto i mindre stykker.

  3. Det hele sauteres for middelvarme i 3 minutters tid. Pas på ikke at branke hvidløgene. Så bliver de bitre.

  4. Skru op på fuld varme og tilsæt D Aurum og lad det næsten fordampe helt, før du tilsætter flået tomat.

  5. Kog yderligere et par minutter og tilsæt fløde, citronskal.

Nu kan du vælge at gå to veje. Enten med kylling eller hverdagsversionen uden.

Hurtig hverdagsversion :

  1. Skru saucen ned på middelvarme og lad den putre sammen og intensivere i smag i ca. 20 minutter.

  2. Imens koger du en stor gryde op med velsaltet vand og koger papardellen efter anvisning.

  3. Kombinér den afdryppede pasta med saucen i pastagryden over middelhøj varme et par minutter, indtil sauce og pasta er godt blandet.

 

Med kylling:

  1. Sluk for saucen og tænd ovnen, 220 grader.

  2. Brun de afdryppede kyllingefileter for høj varme i rigeligt olivenolie – meget gerne i en teflonpande. De skal ikke gennemsteges. Kun lige brunes. Hvis ikke du har teflonpande, skal du lade kyllingefileterne danne en god stegeskorpe. Ellers risikerer du at de hænger i panden og går i stykker.

  3. Læg kyllingefileterne i et ovnfast fad og hæld saucen over. Dæk med låg eller sølvfolie og lad hele herligheden bage godt igennem i 20-30 minutter.

  4. Imens koger du en stor gryde op med velsaltet vand og koger papardellen efter anvisning.

Servering

Uden kylling:

Anret på et stort fad og drys generøst med gremolata.

Med kylling:

Kombinér den afdryppede pasta med saucen i pastagryden over middelhøj varme et par minutter, indtil sauce og pasta er godt blandet. Anret på et stort fad; du bestemmer selv om kyllingen skal anrettes separat eller oven på pastaen. Drys generøst med gremolata.

Bon Appetit!